17 Ocak 2009 Cumartesi

Roaccutane Gunlugu : Ilk gun



Ergenlik sivilcesi olarak bildigimiz akne (acne)'nin tedavisindeki son asama. Eger olur olmaz yerlerde surekli sivilceniz cikiyorsa ve bunlar sizi ciddi rahatsiz ediyorsa (sadece psikolojik degil agri gibi etkileri de oluyor sivilcelerin) cilt doktoruna gittiginizde size once krem vb ilaclar vericektir. Ama bunlar da sorununuzu cozmuyorsa en son onerecegi sey Roaccutane tedavisidir. Roaccutane, Roche firmasinin Isotretinoin isimli bilesikten urettigi ilacin markasi. 1982'de patentinin alinmasi ile 20 yil boyunca bu etken madde ile ilac uretme hakkini kullanan Roche 2002'de patentinin sona ermesi ile rakip firmalarin generic ilaclari ile rekabet etmeye baslamis. Ayrintili bilgileri burada bulabilirsiniz.
Benim de ciddi akne sorunum var ve ciddi rahatsizlik veriyorlardi. Kremler vb ilaclar da yetmeyince cilt doktorumuz Roaccutane kullanmami onerdi. Ilac biraz tehlikeli bir ilac. Verdigim linkteki yazilanlari okursaniz depresyona yol acmak gibi yan etkilerinden bile sozediliyor. En bilineni bu ilaci kullanirken hamile kalirsaniz %30 gibi bir oranda sakat dogum riskiniz var. Ilacin ustunde hamile bayan resmi uzerine carpi koyarak uyari yapilmis. Ilaci receteye yazarken doktorunuz size bir belge imzalatiyor. Okudum tehlikenin farkindayim diye. Eczaneye bu belgeyi vermezseniz size ilaci satmiyor. Kilonuza gore dozaji belirleniyor ilacin. Ayda bir kere doktor kontrolu gerekiyor ve kan testleri isteniyor. Sanirim kolestrol'u biraz yukselttigini soyledigini hatirliyorum doktorun.
Ben gecen sene bu ilaca baslamistim. Ilacin yol actigi cilt kurulugu bazen dayanilmaz olabiliyor. Dudaklar catliyor cildiniz kupkuru oluyor catlayan dudaklar sizliyor vs. O yuzden bu ilaci yazin kullanmak daha zor. Ben de gecen yaz baslamistim ama bir kac aydan sonra biraktim, sanirim hazir degildim bu tedavinin ustesinden gelmeye. Ardindan sigarayi birakmamla birlikte iki stresi bir arada goturemem diye bir sure erteledim bu tedaviyi. Gecenlerde dudagimda cikan bir sivilceden sonra (bir keresinde goz kapaginda cikmisti ufak bir cerrahi mudahele ile almislardi) artik bu isin zamani geldigini anladim.
Bugun doktora muayene oldum. Gecen seferden hatirladi beni. Ilaca tekrar baslamak istedigimi belirtince ilaci yazdi tahlilleri de istedi (normalde once tahlillerin sonucuna bakiyor sonra ilaca karar veriyor). Ben de vakit gecirmeden ilaci aldim. 20 mg'lik dozla basladik. Gecen sefer 30 mg/gun idi dozum. Sabah 10 mg aksam da 20 mg lik aliyordum.Ilacin kullanmaniz gereken toplam doz miktari var bunu 6-8 aylik bir surede aliyorsunuz. Temmuza kadar surecek bir tedavim olucak.
Tecrubelerimi elimden geldigince paylasmak istiyorum. Yan tarafta biraz once cektigim resmim var. Firsat buldukca yuzumun fotografini da yayinliyacagim ki farki gorebilelim.

1 yorum:

B. dedi ki...

sonuç nasıl oldu? tedaviniz bitti mi?