27 Eylül 2009 Pazar

Surrogates (Suretler) : Internet'in bir adim otesi. Bruce Willis'in son filmi


Bu hafta sonu Bruce Willis'in son filmi Surrogates isimli filmine gittik. Turkce karsilik olarak Suretler'i uygun gormusler. (Film henuz Turkiye'de gosterime girmedi. ABD'de bu hafta sonu gosterime girdi. Suret aslinda surrogate sozcugunu tam karsilamiyor. Oxford sozlugunde surrogate icin:
a substitute, esp. a person deputizing for another in a specific role or

yaziyor. Yani aslinda vekil daha uygun olabilir ama filmi izledigimizde onun da tam karsilamadigini goruyoruz.
Film gelecekte geciyor. Surrogate denilen robotlar, evlerinde oturan insanlar tarafindan kumanda ediliyor. Rahat yataginda bilgisayara bagli olarak robotun butun duyularini hissedebiliyor insanlar. Filmin basinda bu teknolojinin gelisiminden bahsediliyor. Aslinda uzak bir gelecek de degil. Cunku dusuncelerle kontrol edilebilen protezler uretilebiliyor. Filmde de bu protezlerin surrogate teknolojisinin ilk adimi oldugu ima ediliyor. Filmde her isi insanlarin kontrol ettikleri robotlar yapiyor. Insanlar evlerinde bir bilgisayar sistemine bagli olarak yasiyorlar. Arada cadde kenarlarindaki telefon kulubelerinin yerini almis sarj unitelerini goruyoruz. Robotlarin insanlarin yerini almasiyla dunya daha yasanilabilir hale geliyormus. Suc oranlari surrogate'lerin artisiyla birlikte yok denecek seviyelere inmis. Bunlari da filmdeki TV haberlerinden ogreniyoruz.
Bruce Willis filmde dedektif rolunde. Bir cinayet isleniyor. Surrogate'lerden birisi garip bir silahla olduruluyor. Nedenini anlayamadigimiz bir sekilde surrogate'in sahibi de evinde olu bulunuyor. Bruce Willis de bu olayi cozmeye calisiyor. Filmde surrogate'lere karsi, teknolojiyi reddeden (Mormon'lari hatirladim), kendilerine getto yaratmis bir grup insan da goruyoruz. Daha sonra bu grubun lideri ile ilgili surpriz bekliyor bizi filmin sonunda.
Filmi cok begendim. Ozellikle sonundaki butun robotlarin ayni anda oldukleri sahne muthisdi. Sonunu soylemek gibi oldu ama bu sahne filmin fragmanlarinda da var. Film felsefesi olan bilimkurgu filmlerinden. Uzerinde dusunulmesi gereken bir film. Suanki internet aliskanliklarimizi dusununce filmde tasvir edilen dunyada yasayan insanlar bizlerden cok da farkli degiller.
Bu is nerde basladi ?
Onceleri bilgisayar denilen aletlerle tanistik. Bizim saatler boyunca yapacagimiz seyleri bir cirpida yapabilecek muthis aletlerdi. Daha sonra bunlari birbirlerine bagladik. Internet diye bir sey cikti ortaya. Boylece bilgisayarlarin rolu de bir anda degisiverdi. Evlerimizde duran gelismis hesap makinasi olmaktan cikip dis dunya ile iletisimimizin kapisi oluverdiler aniden. Ardindan IRC cikti ortaya. Dunyanin diger ucundan hic gormedigimiz insanlarla konusur olduk, daha sonra ICQ ve MSN cikti ortaya. En sonunda ise Facebook, Twitter vb sosyal paylasim siteleri. Artik daha cok vaktimizi internet basinda harciyoruz. Diger insanlarla kurdugumuz iletisimimizin giderek artan bir kismini internet uzerinden gerceklestiriyoruz. Internet bagimliligi denilen olgular cikti karsimiza. Internet'in en ilginc yani ise kendinize profil yaratmaniz. O profil gercekten siz olmayabilir. Internetteki karakteriniz de sizin gercek karakterinizi yansitmayabilir. Filmin bir sahnesinde sarisin cok guzel afet bir robotun kullanicisi gobekli bir adam cikiyordu mesela. Cogumuz MSN resmi olarak en guzel ciktigimizi dusundugumuz fotografimizi koyariz.
Film, internetin sosyal hayattaki etkilerini sorgulamaya yonelik yapilmis bir bilimkurgu. Bu acidan baktigimizda mutlaka gorulmesi gereken bir film. Sakin kacirmayin.

3 yorum:

Yusuf dedi ki...

R5 veya en azından kaliteli bir TS sürümü çıkınca hemen izleyeceğim. Bruce Willis filimlerini severim aksiyon dolu olur.

Adsız dedi ki...

Spoiler vermesene kardesim!...

Unknown dedi ki...

Anlattiklarim spoiler degil ki. Filmi izleyince goreceksin bunu. Ayrica bahsettigim sahne filmin fragmaninda da var.