16 Ekim 2009 Cuma

İsrail ile tatbikat, Ayrılık dizisi ve Doğan Gurubu...

Geçtiğimiz sene Gazze'de yaşananlardan sonra, Davos zirvesinde, Tayyip Erdoğan, kendisini azarlamaya çalışan İsrail Cumhurbaşkanına 'One minute' dedikten sonra 'siz öldürmeyi iyi bilirsiniz' diyerek çıkışmıştı. Olayın ardından başta Hürriyet başyazarı Oktay Ekşi olmak üzere ilk etapda olaya diplomatik edepsizlik gibi yakıştırmlar yapabilmişlerdi. Ardından halkın olaya bakışını anladıklarında sesleri kısılmıştı.
İsrail ile askeri ilişkilerin boyutu herkesin malumudur. Hatta o dönemde başbakanı: 'İsrailli pilotları Konya'da eğitiyorsunuz' diyerek samimi olmamakla suçlayanlar da olmuştu. Haklılık payları da yok değildi. Bir yandan İsrail'den milyonlarca dolarlık silah alımı yapacaksınız öte yandan da kameralar önünde posta koyacaksınız olacak iş değil. Ama yanlış olan kısım kamera önünde posta koymak değil silah satın almak ortak tatbikat yapmak. Neticede bu yanlıştan da yavaş yavaş dönülüyor. Ortada uzun vadeli anlaşmalar var bir çırpıda olacak iş değil tabi. İlk adım olarak İsrail, Konya'da yapılacak tatbikattan dışlandı. Bu adımların devamı da gelecek görünüyor. Ne varki Oktay Ekşi beyefendi buna çok kızmış hatta görünen o ki içini bir korku hatta hüzün kaplamış. Yazısında İsrail'le olan askeri ilişkilerin azaltılmasını 'makas değiştirme' olarak algılamış. O kadar açık yazamıyor ama demek istediği şey şu: Bu trenin (ülkenin) gittiği bir ray (yol) var o yol da İsrail'in çıkarları ile örtüşüyor, eğer o yoldan çıkarsak mazallah tren İran'a gidiverir. Laiklik de elden gidiverir içki de yasaklanır başınız da zorla bağlanır. Allahdan bu kafadaki adamlar artık Türk Dış politkasında etkin değil.
Bunların üstüne Gazze'de yaşananları konu alan Ayrılık adlı dizi yayına başlamasın mı? İsrail'den sertçe uyarı gelmiş Türkiyeye. Doğan grubu gazeteleri hemen manşete taşımış olayı. Uzatmışlar mikrofonu İsrailli yetkililere. Hürriyet gazetesi kanalıyla İsrail Türkiyeye sopa gösteriyor. Aba altından değil gazete üstünden.
İşin daha vahimi geçen sezon futboldan da anlamadığını ögrendiğimiz Mehmet Yılmaz bugünkü yazısında diziyi Geceyarısı Ekspresine benzetmiş. Dizinin yönetmeni yapılanların yanında dizide gösterilenler az bile kalır demiş. Haliyle Gazze'de yaşananları TV de yayınlamaya kalksanız ortada ne aile yapısı kalır ne de ruh sağlığı, RTÜK asla izin vermez o kadar şiddete vahşete. Mehmet Yılmaz yazısının başlığında 'Gömlek çıktı ama kafa aynı' diyerek Tayyip Erdoğan'ın milli görüş gömleğini çıkarmasına karşın hala aynı şekilde düşündüğünü yani yahudi düşmanlığı yaptığını demeye getirmiş. Çok ucuz numaradır bu ama çok da iyi çalışır. Batı dünyasında İsraili eleştirmeye kalkın hemen anti-semitist damgasını yersiniz. Hitlerle savaşmış bir ülkede anlaşılır bir şey de bu sana ne oluyor Mehmet Yılmaz. Hatırlatmak lazım ayrıca o çok sevdiğin Cumhuriyet Gazetesi de zamanında Hitleri destekleyen yayınlar yapıyordu bunu da unutmayasın.
Bu iki yazıyı okuyunca insan diyor ki bunlar kesin nemalanmışlardır bunları yazmak için ama bunlar bedavaya yazarlar... Aydın Doğan'ın bir hesabı varsa bilemeyiz tabi Yüce Türk Yargısı yerine İsrail'den medet ummaya başlamışlardır belki de...

Hiç yorum yok: