30 Mayıs 2011 Pazartesi

Model Değmesin Ellerimiz : Uzun Zamandir Dinledigim En Guzel Sarkiydi Ama ...

Ben Bilkent de doktoramı yaparken, ODTÜ'de patlayan intihal skandalının duyulmasında naçizane faydası olmuştu bu blogun. Büyük sözü dinleyip o konuyla ilgili yazıları kaldırdım.
Güzel olan şeyler orjinal olmalı olamıyorsa da orjinaline saygılı olmalı. İnternetin yokluğunda eskiden belki daha kolay oluyordu bu işler. Avrupa'da Amerika'da ya da dünyanın bir yerinde yayınlanan plaktan Türkiye'de pek kimselerin haberi olmuyordu. Yıllarca Zeki Müren'den dinlediğimiz  Mısırliu şarkısı Pulp Fiction filminde çıktı karşımıza. Bu mu ondan o mu bundan araklamış derken baktık ki çok bilinen yöresel bir ezgiymiş, arada sadece ritim farkı varmış. Hani Hababam Sınıfı filminin müziği var ya yavaş çalınınca hüzünlendiren hızlı çalınınca neşelendiren, onun gibi yani.

Şimdi işler değişti tabi. Yeni çıkan herşey gibi şarkılar da anında virüs gibi yayılıyor dünyanın parçasında. Facebook yok mu Facebook. Exponansiyel fonksiyon gibi.  Yandaki videoyu paylaşınca  arkadaş listenizdeki bir kişi siz de beğenip paylaşa tıklıyorsunuz ve böylece sürüp gidiyor. Güzel şarkı gerçekten. An itibariyle kaç kere üst üste dinlediğimi hatırlamıyorum. Ben diyeyim on, siz deyin yirmi. Son zamanlar da ruhumda bu etkiyi Nilüfer'in Malt grubu ile düeti yapmıştı. Şarkı güzel, hüzünlü, herkesin vardır buna benzer bir hikayesi. Solistin de tarzı hikayeye uygun. Klibi açık, müstehcen bulabilir bazıları ama bence klipteki açıklık cinsellik çağrıştırmıyor.

Dinledik dinledik, nedir hikayeleri diye ekşisözlük'e başvurduk. Demir Demirkan'ın produktörlüğünde çıkarmışlar albümlerini. Genç bir grup ama arkalarında profesyoneller var. Ekşisözlükte bir kaç yazar bu şarkının başka bir yabancı şarkıya fena halde benzediğini belirtmiş. Genel olarak tepkiler iyi, herkes sevmiş şarkıyı ama kılçık düştü bir kere zihnime. Dinleyelim şarkıyı:
Art arda dinlemenize bile gerek yok. Inflames grubunun Gyroscope isimli şarkısını radyoda duysanız introsu sırasında Model'in şarkısının remixi sanırsınız. Şarkının ana melodisi bence aynı. Bunun ilmi nedir kaç nota aynıysa intihal olur bilmiyorum tabi. Inflames grubu Model grubuna Türkiye'de dava açar mı yoksa kendi hallerine mi bırakır bilmiyorum. Ufak bir not düşelim buraya Türkiyede yaşamadığım için albüm kartonetini görme fırsatım olmadı. Eğer yazmışlarsa müziğin orjinal bestecisini yazarız özürümüzü sileriz bu yazıyı. İnşallah öyle yapmışlardır. Eğer tahmin ettiğim gibi kim bilecek diye düşünmüşlerse muhtemelen benzemiyor diyecekler ve biz de hem şarkının hüznüne hem de Model grubunun Inflames grubunun hakkını gaspetmesine hüzünlenerek dinlemeye devam edeceğiz.

İntihal skandalı patladığında Nature Dergisi editörü konuyla ilgili yazısını bizi Türk kültürünü de kastederek 'Bazı kültürlerde intihal suç olarak görülmüyor' cümlesiyle bitirmişti. Bazı bilimadamlarımız buna tepki göstermişti, ağırımıza gitti tabi bunu duymak. Reddettik bir kaç çürük elma dedik lakin...
Sahi bizde telif hakkı hak olarak görülmüyor mu?

Hiç yorum yok: