29 Haziran 2011 Çarşamba

Oduncu : Pastoral Ekonomi Bölüm - 2

Suluboya, Odun toplayanlar, Tr Gregor, 1892
Bölüm-1'in özeti: Kışın sert geçmesinden korkan Mehmet Ağa oduncu Hüseyine eylülde teslim odun satın almayı teklif eder. Hüseyin kabul etmez. Kışın ılık geçeceğini tahmin eden Ahmet Mehmet Ağa ile iddiaya tutuşur. Eylül ayında odun Mehmet'in istediği fiyattan daha pahalı olursa aradaki farkı Ahmet, tersi olursa da Mehmet Ağa diğerine ödeyecektir.


Ertesi gün sabah erkenden açar dükkanını oduncu Hüseyin. Haziran ayının ortası, köylü kışlık odunlarını almaya başlamamış henüz. Geçen seneden kalan odunlara bakar. Kenarda geçen senenin tabelası ilişir gözüne: Odun 100 Lira.
Önceki akşamki Mehmet Ağa ile Ahmet'in iddiası gelir aklına. Düşünür kendi kendine: Adam Eylülde oduna 120 Lira vermeye razı. Geçen sene de zaten 100 Liraydı. Bu sene 110 Liradan başlayayım en iyisi. Havalar kötü giderse daha da arttırırım.


Oduncu Hüseyin'in fiyatını gören diğer esnafda biraz zam yapmış geçen seneki fiyatlarına. Fiyatların şimdiden arttığını gören Mehmet Ağa iyi ki demiş iddiaya girdim Ahmet ile. Bu gidişle karlı çıkan taraf ben olacağım. Böyle giderse fiyat 120 Lirayı rahatlıkla aşar.


Gene bir akşam kahvede otururlarken Ahmet'i gören Mehmet Ağa dayanamaz:
- Gördün mü bak odunun fiyatı şimdiden 110 Lira olmuş. Eylüle kalmadan 120 Lirayı rahat geçer.
Ahmet cevaplar:
- Ağam havalar geçen yazda böyleydi. Hatta bu yaz daha kurak. Kış yumuşak geçecek. Yılların çiftcisiyim ben, yanılmam.
Yan masadan Selami lafa karışmış:
- Valla Ağam gücenme ama Ahmet doğru söylüyor. Çok güveniyorsan kendine madem gel senle iddiaya girelim 130'u geçerse ben 10 ton odundaki farkı sana ödeyeyim. Altında kalırsa da sen ödersin aradaki farkı.
Mehmet Ağa şaşırmış. Başta biraz bozulmuş tabi ama sonra düşününce mantıklı gelmiş Selami'nin teklifi. Nasıl olsa 120 lirayı kesin görür, 125'in üstünde her türlü kardayım demiş kabul etmiş.

Gel zaman git zaman köy kahvesinde sırf odun fiyati ve kışın nasıl geçeceği konuşulur olmuş. Köylü aralarında iddialaşmayı sürdürmüş. Bir tarafta kışın sert geçeceğini sananlar, diğer tarafta da yumuşak bir kış bekleyenler. İddialaşma sertleştikçe de fiyat yukarı çıkıyormuş. O gün gök mü gürledi, güneş mi açtı, tartışmaların yegane konusu bu olmuş.

Oduncu esnafı da, biraz da işlerine öyle geldiğinden olsa gerek, kışın sert geçeceğini iddia edenlerin sözlerine kulak kabartır olmuş. Onlar da fiyatları azar azar arttırmış. Fiyatlar arttıkça da daha yüksek fiyatlardan iddiaya girmiş insanlar.

devam edecek...

Hiç yorum yok: