2 Ocak 2009 Cuma

Yedi Bilkent Ogrencisi Zehirlenerek Oldu

Yilbasi sabahi uyandigimizda haberlerde bu cumle vardi. Yedi universite ogrencisi dogalgaz zehirlenmesinden oldu. Dusunmeye basladim basta pek mantikli gelmedi kacak falan olsa yangin cikmasi daha muhtemeldi.
Daha sonra ortaya ciktiki olay tam bir sacmalik. Kombinin bacaya olan baglantisindaki boru delikmis oradan sizan karbondioksit vb gazlar cocuklari zehirlemis. O boru alimunyumdan yapilmis basit bir boru. Reklamdaki gibi: boru 5 ytl kombi bakimi 50 ytl 7 gencin hayati?
Tamam hadi ihmaller var dikkatsizlik falan ama devletin asli gorevi tabiki o kombinin bakimini yapmak degil fakat bir de isin baska bir boyutu var. Eger o kombide ortamin oksijen miktarini yada carbon dioxide miktarini olcen bir sensor olsaydi ve kritik bir seviyede alarm calsaydi cocuklar uyanir ve hic biri olmezdi. Peki o sensorun fiyati ne kadardir ? Bir kac lira. Cocuklarin hayatindan degerli degil kesinlikle. Peki Turk Standartlari Ensitusunun kombiler icin uyguladigi standartta o sensor olsaydi o firma bunu takmak zorunda kalmazmiydi?
Bu gibi felaketlerin ardindan yapilmasi gereken sey ders cikarmak. Geregini yapmak. Gerekiyorsa standartlari degistirip bu ulkede satilan butun kombi cihazlarina gaz kacagini farkedip uyaran bir cihaz takilmasini zorunlu hale getirmek gerekir. Gencler oldu. Ailelerinden daha iyi kimse bilemez bu aciyi. Artik bu felaketin onlenmesi icin gerekenleri yapmak.

2 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

biraz kaba bir ifadeyle demiski "sensor var bilip bilmeden konusma"
oncelikle bilgi icin tesekkurler, bilmiyorduk ogrendik. Ama sorular hala acik? Butun kombilerde bu standart mi? Ogrencilerin evindeki kombide varmiydi?
dundar.