21 Ağustos 2009 Cuma

VOIP Meselesi 1: Skype


Takip edenler bilirler Temmuz basindan itibaren ABD'nin Texas eyaletinde yasamaya basladim. Boyle olunca da Turkiye ile konusma ihtiyaci bas gosterdi malum aileler es dost akrabalar hep Turkiyede. Ilk akla gelen cozum VOIP servislerinden birini kullanmak oldu. Voice Over Internet Protocol (VOIP) kelimelerinini kisaltmasi VOIP yani internet ustunden ses tasima anlamina geliyor.VOIP nedir kisaca bahsedelim:
Graham Bell den itibaren gunumuzde kullandigimiz telefonlarin calisma mantigi cok degismedi. Ses dalgalari bir miknatisi titrestiriyor bu da bir sarimdaki akimi degistiriyor. Bu degisen akimi karsi tarafta benzer bir sisteme gonderdigimizde ise elektrik tekrar ses dalgalarina donusuyor. Buna analog ses aktarimi deniyor. Suan evimizde kullandigimiz telefonlarin cogu bu sekilde calisiyor. Santrallerin yaptigi da bu elektrik dalgalarini dogru yonlere yonlendirmek. Ne varki ayni anda kac tane telefon gorusmesinin bir kablo uzerinden tasinabilecegi (bandwith de diyebiliriz buna) cok sinirliydi. Kalin agir pahali bakir kablolari okyanus dibine dosemek gerekti bunun icin.
Gelisen teknoloji ile birlikte ses sıkıştırma teknolojileri data iletim teknolojileri gelisti. Internetle beraber sesi geleneksel analog olarak tasimak yerine mevcut internet altyapisini kullanarak sesi dataya yani birlere ve sifirlara cevirip tasima fikri cikti ortaya. Bu sayede dataya cevrilince kuculen miktari ile sesi iletmek daha ucuz ve kolay oldu. Ayni bakir kablodan ayni anda daha fazla konusma tasinir hale geldi. Aslinda arkadasinizla MSN ustunde yaptiginiz sesli gorusme de bir cesit VOIP.
Bu isin en populeri Skype. Ilk piyasaya cikanlardan biriydi. Yanlis hatirlamiyorsam seneler once daha ICQ yok olmamisken NET2Phone diye bir sirket vardi bu isi yapiyordu. ICQ ustunden ev telefonlarini arayabiliyorduk. Skype ise bu isi en populer haline getiren sirket oldu. Ama bir sonraki yazimda anlatacagim VOIP providerlarindan biraz farkli Skype. Bilgisayariniza bir program kurmaniz gerekiyor. Bu da konusma yapmak icin bilgisayarin acik olmasini gerektiriyor. Bu kullanim kolayligi yonundeki en buyuk engel. Bunun disinda bilgisayariniza kurmaniz gereken program (client ) gercekten bu sektordeki en gelismis client. Msn kadar gelismis ayrica kontor yuklemek cok kolay ve cok guvenilir.
Buraya geldigimizde ilk secenek olarak Skype dusunduk. Zaten hesabim vardi. Skype a PayPal ustunden kredi yukleyip kullanmaya basladik. Skype in Turkiyeye aradiginizdaki tarifeleri biraz pahali. Dakikasi 7 cent. Yani 10 kurus civari. Cep telefonunu arayinca 20 cent falan tutuyor. Bir ay gecti donup arkama baktigimda Skype a bir ayda toplam 40 dolar odemisim.
Bu hakikaten yuksek bir rakam. Ama Sezar'in hakkini Sezar'a vermek lazim. Skype'in client secenekleri cok guzel. Ornegin Iphone icin bir uygulamasi var. WiFi uzerinden internete baglanip arama yapabiliyorsunuz. Cep telefonu ustunden uluslararasi telefon gorusmelerini Skype tarifesinden yapabiliyosunuz. En guzel tarafi bu.
VOIP mevzusuna daha sonra tekrar deginicegiz.

2 yorum:

Ali dedi ki...

Dundar webcalldirect.com'u deneyebilirsin. Eger yetrli/sinirsiz dakika hesabin varsa. Ev yada cep telefonundan arama yapmak icin once onlarin local numarasini ceviriyorsun; sonra konusmak istedigin kisinin. Turkiye landline: 1 mobil 4.5eurocent. Amerika landline/mobil bedava. Iyi konusmalar :)

Ali dedi ki...

Dundar webcalldirect.com'u deneyebilirsin. Eger yeterli/sinirsiz dakika hesabin varsa. Ev yada cep telefonundan arama yapmak icin once onlarin local numarasini ceviriyorsun; sonra konusmak istedigin kisinin. Turkiye landline: 1 mobil 4.5eurocent. Amerika landline/mobil bedava. Herhangi bir wi-fi baglantisina felan ihtiyac yok. Iyi konusmalar :)