22 Ağustos 2009 Cumartesi

VOIP Meselesi 2: SIP Providers (Scam type SIP providers)


VOIP meselesine devam ediyoruz. Bu serinin ikinci yazisi. Ilkine buradan ulasabilirsiniz. Once ilkini okumakta butunluk acisindan yarar var.
Bu yazida SIP saglayicilarindan bahsedicez. SIP Session Initiation Protocol 'un kisaltmasi, meraklilari buradan okuyabilir. Bu servisi veren sirketler de ikiye ayriliyor.
Ilkinde herseyi internet uzerinden hallediyorsunuz. Sisteme uye olup kredi kartinizla kredi yukluyorsunuz hesabiniza. Ardindan bir programi kuruyorsunuz bilgisayariniza ve o programdan istediginiz yeri arayabiliyorsunuz. Skype gibi yani. Skype'i ayrica anlatmamin nedeni zaten ilk yazida var. Bu sirketlerden hesap actirirken cok dikkatli olmak gerekiyor. Voipraider, Voipbuster, nonoh gibi bir cok site var. Bunlarin bir cogu Betamax adindaki bir sirketin farkli isimlerle kurdugu siteler. Burda zaten insan biraz supheleniyor. Neden bir cok marka ayni servisi satiyor? Bu markalarin tarifeleri de birbirinin aynisi, clientlari da birbirinini aynisi. Simdi bu sitelerden birine baktiginizda bir cok ulke icin ucretsiz arama yaptirdiklarini iddia ediyorlar. 10 dolarlik kredi yuklediginizde 90 gun boyunca Turkiyedeki sabit hatlarini ucretsiz arayabileceginizi saniyorsunuz. Isin asli ise oyle degil. Bu silerin bilgisayariniza program kurmadan da arama yapabildiginiz bir servisi var. Siteye girdiginizde hesabiniza baglanip once kendi numaranizi sonra arayacaginiz numarayi girip arama yapiyosunuz. Once sizin telefon caliyor. Actiginizda karsidaki telefon caliyor. Basta uye olurken hic belirtmemesine ragmen bu metodla arama yaptiginizda her arama basina 5 cent ucret aliyor. Dahasi bu sitenin kullandigi FUP denilen bir kavram var. Fair User Policy yani adil kullanim miktari da diyebiliriz. Haftalik 300 dk yi astiginizda FUP'yi gerekce gosterip dakika basina para almaya basliyor. Sahsen 300 dakikayi asmadigim haldede benden bu ucreti almislardi.
Internetteki forumlara baktigimda gordum ki bu sirketin VOIP hizmeti veren sitelerinin nonoh, voipraider, voipbuster vb. musteri hizmetlerinin olmadigi hic bir sikayete cevap verilmedigini yazmis insanlar. Yani yuklediginiz kredi ile kaliyorsunuz. Musteri hakki diye bir olay yok.
Sonuc olarak Betamax'in ve buna benzer sitelerden uzak durun derim. Ben 10 dolarlik kredi yukleyip kullandim. Bir daha da kullanmayi dusunmuyorum.
Bir sonraki yazida SIP olayini hakkiyla yapan sirketlerden bahsedicez.

Hiç yorum yok: