17 Eylül 2009 Perşembe

Füze lazımmış: Güçlü ordu Fakir Türkiye


Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili dört yanı da düşmanlarla. Ata'mız yurtta sulh cihanda sulh demiş ama bütün komşularımızın bize düşman olduğu yutturulmuş yıllarca. Suriye'de BAAS'cılar, İran'da dinciler, Yunanistan ve Ermenistan zaten ezeli düşmanlar, Bulgaristan'ın zamanında Türk soydaşlarımıza yaptıkları da malum. Geriye ne kaldı? Ha pardon Azerbaycan onlar da bizde zaten.
Bu saçma sapan mantıkla yönetildi bu ülke. Bu sanal düşmanlardan korunmak için yıllardır bütçeden savunma (!)'ya yani silahlanmaya en büyük paylar aktarıldı. Okul yapmak yerine silahlandık.
Askerler karar vermişler, Türkiye'nin bu olası düşmanlarından gelebilecek olası tehditlere karşı savunulması için füze sistemi gerekiyormuş bu nedenle ihaleye çıkılmış. İhaleye katılacak firmaların ise önce ülkelerinden izin almaları gerekiyormuş. Patriot'ları üreten firma da bu ihaleye girmeyi planladığı için Amerikan parlementosundan bu konuda izin almış. Geçtiğimiz hafta basına yansıyan 'Türkiye 12 Milyar TLye ABD'den Patriot Füze sistemi alıyor' haberleri buradan geliyor. Bu haberlerin ardından Savunma Bakanlığı açıklama yaptı: Füzeleri almadık henüz ihale aşamasında, verilmiş bir karar yok! Tabi bu biraz gülünç bir durum oluyor. Sanki Türkiye bu miktardaki silah alımını ABD dışında ülkelerden yapıyormuş gibi...
Neticede durum üç aşağı beş yukarı belli. Karar verilmiş füze lazımmış, ABD'den füze alıncakmış.
Peki sormak istediğim şey şu: Bu füzeler bize ne kadar lazım? Bu füzelere verilecek bu kadar milyar dolarımız var mı? İşin bir de şu yönü var. Bu füzeler bize gerçekten lazımsa bunları neden kendimiz yapmıyoruz. Roketsan diye bir şirketi yok mu devletin? Bu 12 milyarı Türk mühendislerine bilimadamlarına verseniz 10 senede bir şeyler üretemezler mi? Çok kesin söylüyorum bu 12 milyarı ar-ge için harcasak 10 senede hiç bir şey çıkmasa bile ABD'den alacağımız füzden daha faydalı olur bu ülkeye.
İhtiyaç meselesine de katılmıyorum zaten en başından. Komşuları tehdit olarak görmek ne derece mantıklı? Savunma amaçlı füze kullanmak ne derece etkili? Bu alacaklarımızın modeli PAC-3 müş. Zamanında Körfez savaşında kullanılanların gelişmişleri. Hatırlarsanız Körfez savaşında bu Patriot'lar epeyce füze ıskalamıştı.
Bir diğer soru da şu: Madem İran'da uzun menzilli füzeler var ve bunlar bizi tehdit ediyor. Saldırı amaçlı füze yapmak savunma amaçlı füze yapmaktan daha kolay olmalı. Hareket eden bir hedefi vurmak sabit duran bir hedefi vurmaktan çok daha zor olmalı. İran'da da patriot yada füze savunma sistemi olmadığına göre, eğer bizde de uzun menzilli saldırı amaçlı füze olursa İran'la durumu eşitleriz. Böylece bize saldırmaya cesaret edemez. Bu tabi tehdit odaklı düşünüldüğündeki mantıklı çözüm. Tekrar ifade edeyim. Bizim ne saldırı ne savunma füzesine ihtiyacımız yok.
Son olarak diyelim ki bu füzeleri aldık. Bu aletlerin tetikleri kimde duracak? Silahı sen tutuyosun tetik başkasında. Böyle iş mi olur?

Hiç yorum yok: