9 Ekim 2009 Cuma

Facebook'ta Paylaşılan Garip Videolar

Kimyacıların turnusol kağıdı dedikleri bir ölçüm aleti vardır. Bu kağıdı bir sıvıya batırdığınızda kağıdın rengi değişir. Kağıdın aldığı renge göre sıvının asit mi baz mı olduğu ortaya çıkar. Burdan hareketle turnusol kağıdı deyim halini almıştır. Rengini belli etmek deyimine yakın anlamı vardır. Mihenk taşı benzetmesi de bunun gibidir. İnternet de kimi zaman turnusol kağıdı gibi oluyor. İnsanların psikolojisini ortaya koyuyor. Son zamanlarda Facebook'ta kısa videoları paylaşmak moda oldu. Arkadaş listeme baktığımda, paylaştıkları videolardan aslında nasıl biri olduklarını ya da bu aralar nasıl bir ruh hali içinde olduklarını anlayabiliyorum. Bazen öylesine kötü videolar çıkıyor ki karşıma, insana gecenin bu saatinde film izlemek yerine sinirle bu satırları yazdırabiliyorlar.
Arkadaşlarımdan birisi - paylaştığı videolardan ve iletilerinden MHP'li ya da aşırı sağ görüşlü olduğunu 'tahmin' ettiğim- Facebook sayfasında, içinde Türk askerlerince ölü olarak ele geçirilmiş teröristlerin görüntülerini paylaşmış. Görüntülerde öldürdüğü teröristin kafasını kesip fotoğraf çektiren komando da var. Arkadaşı da bu görüntüyü beğenmiş. İlk olarak bu videoyu yayından kaldırılması için şikayet ettim ve altına yorum yazdım.
Herşeyden önce terörist de olsa düşmanınız da olsa insan olmasından ötürü ona insan gibi davranmanız gerekir. Öldürdüğünüz düşmanınızın cesedine saygısızlık yapamazsınız. Ele geçirdiğiniz esire işkence edemezsiniz, ona kötü muamele edemezsiniz. Cenevre sözleşmesine taraf olan bir ülkenin askeriyseniz bu sözleşmedeki savaş kurallarına uymanız lazım. Cenevre sözleşmesinden de öte siz şerefli Türk askerisiniz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Osmanlı İmparatorluğunun devamı olarak kurulmuştur. Osmanlı'yı atalarımız olarak kabul edip borçlarını bile ödemişiz. Altı yüzyıl üç kıtada savaşmış atalarımız düşmanlarına böyle mi davranmış idi?
Tabiki gerilla ile savaşmak dünyanın en zor işi. Karşınızda kalleşçe savaşan düşman var. Gelip kundaktaki bebeği bile kurşunluyor bu düşman. Korkaklar askere değil sivillere saldırıyorlar. Gündüz ortaya çıkmaya korkuyor ama gece karanlıkta karakola roketatarla saldırıyorlar. Bunların hepsi gerçek. Fakat o ordunun bir şerefi var. Böyle davranan, öldürdüğü teröristin kesik başıyla fotoğraf çektiren komando Irak'taki 'joni'ye benzemiş olmuyor mu?
Bu görüntüleri izleyip beğenen varsa yapacakları tek şey psikoloğa görünmeleridir. Zira bu sağlıklı bir davranış değil....

1 yorum:

Mustafa dedi ki...

Sonuna kadar haklisin Dundar'cim. Tek kelimeyle yazik...