20 Aralık 2009 Pazar

Guneydogu Sorununa Cozum: Toprak Reformu?

Sorunlari cozmek icin dusunmek plan yapmak gerekir. Sorunu cozmek icin once nedenlerini anlamak lazim. DTP'nin kapatildigi gun "DTP kapatildi ya duzen?" baslikli bir yazi yayinlamistim. Temel olarak sorunun bolgede varolan duzenden kaynaklandigini belirtmistim. Orada toprak reformundan sozetmistim. Ardindan dusununce toprak reformunun da baska etkenlerle desteklenmedigi takdirde hic bir ise yaramayacagini anladim. Orada cok basarili bir toplum muhendisligi projesi uygulanmali.
Toprak reformu neden tek basina neden cozum olmaz?
Cok uzaga gitmeye gerek yok. Kuzey komsumuz Rusya'ya bakmamiz yeterli. Komunizmden serbest pazar ekonomisine geciste elindeki devlet sirketlerini ozellestirmek icin "kupon metodu" ( voucher method ) adini verdikleri sistemi uygulamisti Sovyet Rusya. Sonrane mi oldu? Tahmin etmek cok basit. Halka iyilik olsun diye, refahin daha duzgun yayilmasi icin ucuza dagittiklari bu kuponlar devlet sirketlerinin hisselerini indirimli fiyattan almasina yariyordu fakirlerin. Halkta birakin hisseyi ekmek alacak para olmadigi icin bu kuponlari mafya halktan cok ucuz fiyata topladi. Sonrasinda ise Abromovic gibi tipler Rus sirketlerinin sahipleri oldu. Refah mi? Oligarklar oldu iste. Bir kac kisinin zenginlesmesi toplumun zenginlesmesi anlamina gelmez ki?
Turkiye'de de toprak reformu yapacagim diye agalardan topragi alip fakir halka dagitirsaniz sonucta ayni sey olur. Agalar yiyecek ekmege muhtac fakir halktan topragi uc bes kurusa geri alir.

Hiç yorum yok: