18 Aralık 2009 Cuma

Bir Bilete Alti Gun Reklam

Buyuyunce Hincal olma hayaliyle yanip tutusan genc yazarlarimizdan birisi gecenlerde American Jewish Council'in davetlisi olarak Israil'e gitmis. Gezi icin katilim ucreti odedigini soyluyor ama o ucretin miktari ve gezinin masraflarini karsilayip karsilamadigi hakkinda bilgi vermemis. Genelde bu tip gezileri sizi davet eden kurum karsilar.
AJC'nin durduk yerde sizi bizi Israil'e davet etmeyecegine gore bu davetin bir sebebi olmali degil mi? Israil-Turkiye iliskilerinin gerildigi bu gunlerde yakin bulduklari gazeticeleri Israil'e davet edip bir guzel agirlayip kendi reklamlarini Turkiye medyasinda yaptirmak. Bizde ucuz kose yazari da cok. Basinin da cok pahali oldugu soylenemez. Hatirlarmisiniz bilmem ama otobus kazasi olmustu ulkemizde ve otobusu ureten firma -Mercedes Benz- camlari tehlike aninda cekicle kirilabilecek turden uretmedigi icin onlarca kisi yanarak can vermisti. Firmanin Turkiye yoneticileri hapis cezasina carptirilmisti. Tabi hapis cezasini alan yoneticiler ulkelerine geri donmustu. Yillar sonra ayni firmanin Aksaray'daki kamyon fabrikasinin acilis toreni icin beyefendiler Turkiye'ye donmek istemislerdi ama haklarindaki hapis cezasi yuzunden donemiyorlardi. Bunun icin Hurriyet Gazetesinin mansetini satin almislardi. Bu kadar ucuz bu isler yani. Etik metik hak getire.
Medya satin almak Israilliler icin daha da ucuz. Gonullu dostlari cok zaten. Hatta Iran ve Suriye ile iliskiler gelistirilmeye calisildiginda Oktay Eksi gibi muhteremler hemen hukumete sopa gostermeye calisiyorlardi.
Konuyu dagitmayalim. Bu genc Hincal namzedi. AJC'nin davetlisi olarak gitmis Israil'e. Ardindan kosesinde alti gundur Israil guzellemeleri kaleme aliyor. Teror tehdidi altinda yasamanin ne kadar zor oldugundan, empati kurmamiz gerektiginden falan bahsediyor. PKK ile FKO'yu ayni kefeye koyuyor genc namzet. Tamam PKK zamanin da FKO'nun kamplarinda egitim aldi, tamam intihar saldirisi vahsettir, terordur savunulacak yani yoktur fakat Turkiye de Israil degildir be genc namzet. Turkiye baska bir devletin topraklarini isgal edip insanlarini bir kac km karelik seride hapsetmedi ki.
Mevzu teror falan degildir bunu gormek lazim. Mevzu Turk dis politikasinin Israil'in ortadogudaki cikarlarina ne kadar hizmet ettigidir. Kendi cikarlarinizi gozetmeye baslarsaniz sizin satilik medyanizi kullanip sizi size sikayet ederler.
Benim hayret ettigim nokta ise bu kadar ucuz olmasi. Tel-Aviv - Istanbul bileti en fazla 500 dolardir. First class ucsa 2000 dolari gecmez. Alti gundur reklamini yapiyor. gunlugu 300 dolarin altinda.
Ucuz cok ucuz.

Hiç yorum yok: