21 Aralık 2009 Pazartesi

Tokat Saldirisini Suriye-Iran mi yapti?


Acilim diyordu hukumet, kardes olacagiz dendi. Bunun yaninda komsularimizla sifir sorun esasina dayali iliskiler kuracagiz diyordu Davutoglu hatta Ermeni sorunu bile cozulecekti neredeyse. Sonra ne oldu? Tokat'da askerlerimiz sehit edildi. DTP'nin davasi Anayasa Mahkemesinde gorusulurken. Provokasyon olabilecegi fikri geldi akillara. Imrali cozum istemiyor gibilerinden laflar dolandi etrafta. Olaya daha genis acidan baktigimizda zaten PKK'nin kimlere hizmet ettigini goruruz, bu eylemde birilerinin ekmegine yag surmek icin yapilmis olmali. Canalici soru ise kimin/kimlerin ekmegine yag surdu Tokat saldirisi?
Gazete okurken biraz dikkat ettigimizde olaylarin arasindaki baglantiyi gorebiliriz. Cengiz Candar bugun, Yenisafak Gazetesinde roportaji yayinlandi. Ozetle 1993'deki Bingol katliami ile Tokat katliami arasindaki benzerligi anlattiktan sonra, Apo'nun o donemde Bingol katliamindan haberi olmamasina ragmen eylemi ustlendiginden hareketle Tokat eyleminin arkasinda da baska guclerin olabilecegini soyluyor. Ve agzindaki baklayi cikariyor Candar, Eylemi Suriye-Iran ortaklasa yapmis olabilir:
Olayı araştırdığımda, isim açıklamayayım; ama çok üst düzey ve iyi haber kaynaklarına sahip oldukları varsayılan Kürt şahsiyetlerin -Türkiyeli değiller- bana söyledikleri şu idi: “Ya Suriye istihbaratının ya İran istihbaratının ya da ikisinin müşterek işi”. Malum, Suriye ile İran arasında gayet yakın, bir eksen olarak nitelenen özel bir ilişki o dönemde özellikle söz konusu. Gerekçe olarak, “Çünkü” dendi; “16 Mart 1993'te Öcalan'ın ateşkes ilanından Suriye istihbaratı pek hoşlanmadı. Öcalan'ın kendi kontrollerinden yavaş yavaş çıkarak Türkiye'ye yönlenebilmesi ihtimali hoşlarına gidecek bir şey değildi. Oysa, Öcalan ve PKK'yı Türkiye'ye karşı bir koz olarak cepte tutmak istiyorlardı. Hafız Esad Suriye'sinden söz ediyoruz. Dolayısıyla, ateşkesle başlayabilecek bir sürecin önünü kesmek istediler.” Keza İran. Türkiye ile arasındaki, bütün normal; hatta yakın ilişkilere rağmen, İran, bölgede kendisine rakip bir potansiyel güç merkezi olarak Türkiye'yi istemeyeceği gibi gerekçeler, akıl yürütme ve analizlerle, bana söylenen ya biri ya diğeri ya da her ikisi birden bu olaya dâhil olmuş olabileceğiydi. Eylemi PKK'lılar yapmış olabilir; ama siyasi sonuçları hesaplanarak ve arzulanarak, kararın alındığı asıl yer neresi?

Candar'in aciklamalarini Candar'in kimligini gozonune alarak tekrar okuyalim. 1993'deki olaydan baslayalim. 1993 Ozal'in yapmayi planladigi acilimin onu kesildi diyor. Ocalan Bingol saldirisini ustlenmeseydim orgutun tabanina hakim olamazdim demis. Bunlar aslinda PKK'nin kimlere hizmet ettiginin ipuclari. Inanin ki PKK'nin en son hizmet ettigi kesim Kurt halki. PKK her zaman birilerinin masasi oldu. Soru: Masayi kim tutuyor? Tutan el gunden gune degisiyor. 90'li yillarda Suriye'nin PKK'yi destekledigi herkesin malumuydu bu nedenle Suriye ile savasmamiza ramak kalmisti. Bu bilgiyi verdikten sonra son katliamin da ayni adresten yapildigini soyluyor.
Bunu baskasi soylese komplo teorisi derdim. Biraz dusunelim. Suriye ile vizeyi kaldirdik. Iran'la cok ciddi anlasmalar yapiliyor. Bu iki durumdan en fazla kim rahatsiz? Biz yillardir Ortadogu politikamizi kimin cikarlari ustune bina ettik? Bu iki sorunun cevabi ayni.
Candar'in rolu nedir peki? Kamuoyunu yanlis bilgilendirmek. Bu bir tek roportajla olacak sey degil. Onumuzdeki gunlerde gazetelerde buna benzer haberler okumaniz cok olasi.
"Educated guess" denilen bir tabir var ingilizcede. Anlami egitimli tahmin. Bir olayi takip ediyorsaniz ve bu konuda bilgileriniz varsa bir sonraki adimda neler olacagini dogru tahmin edebilirsiniz. Buna da egitimli tahmin deniyor. Yaptigim tahmin icin sadece dikkatli gazete okumak yeterli oysa.

Hiç yorum yok: