7 Ocak 2010 Perşembe

Sigarada Indirim!


Pazartesi gunu gelen vergi artisi sonucunda fiyatlarina zam yapmak zorunda kalan sigara ureticileri bugun satislarinin dusecegi endisesi ile indirime gittiler. 7 lira olan fiyati 5.5 liraya cektiklerini acikladilar. Kendi karlarindan fedakarlik (!) gostererek aldiklari bu karar aslinda sigara zamlarinin tuketimi azaltmakta etkili oldugunu gosteriyor. Anayasamiza gore (geneli kotu olsa da icinde iyi maddeler de yok degil!) halkin sagligini korumak devletin asli gorevlerinden. Her ne kadar vergi artisinin esas nedeni butce acigi olsa da hukumetin sigaradaki bu indirime seyirci kalmamasi gerekiyor. Yeni bir vergi duzenlemesi ile sigara fiyatlarindaki bu indirimin onune gecilmesi sart. Turkiye'de sigara ureten cokuluslu sirketler satislarinin dusmesinden o kadar cok endise ediyorlar ki bir kalemde karlarindan bu olcude feragat edebiliyorlar.
Bu bir kandirmaca. Farkinda olmak lazim. Tamam sigara 7 liradan 5.5 liraya indirildi ama yandaki resimdeki akcigerin bedelinde bir degisiklik oldu mu? Hayir.
Su bir gercek ki sigara ne kadar pahali olursa o kadar az icilir. Dahasi sigaraya baslama orani da o olcude azalir. Devlet halkin sagligini korumanin asli gorevi oldugunun farkina varip sigaradaki indirime dur demesi gerekli.
Sigara birakmadaki en etkin metodlardan birisi olan nikotin sakizinin fiyatlarinda bir degisiklik olmadi. Birakma surecinde ilk iki uc hafta kullanacaginiz nikotin sakizi ile onceki yazimda belirttigim gibi milyarlarca liralik tasarruf saglayabilirsiniz. Para onemsiz diyorsaniz sagliginizi dusunun. Bizim insanimiz olumden korkmaz bize bisi olmazcidir, tamam olumden korkmuyorsunuz da kanser hastalari son demlerini yasarken buyuk acilar cekiyorlar. Bunlari dusunun. Son bir tavsiye. Gidin onkoloji bolumu olan bir hastaneye. Ziyaret saatinde kemoterapi alan hastalari ziyaret edin hallerini gorun korkarsiniz birakirsiniz. Bir cok kanser turunun icinde en amansizlarindan bir tanesi akciger kanseri. Akciger kanserinin bilinen en buyuk nedeni ise sigara. Birakin artik sigarayi sigara ureticilerinin oyuncagi olmayin.

Hiç yorum yok: