31 Mayıs 2011 Salı

Evren Sorguda

Referandum sonucuyla değişen anayasada 12 Eylül darbesini yapanlara dokunulmazlık sağlayan madde kaldırıldı. Bir kesim bunu AKP'nin populist hamlelerinden biri olarak algılasada nasıl ve neden olduğundan ziyade sonuç önemli.: Eğer bu ülkede darbe yaparsanız başarılı olsanız bile (başaramayınca direk asıyorlar zaten) ilk başta sizi alkışlayıp paşam bizi kurtardınız deseler de, gün gelir insanlar sizden, aldığınız, işkence ettiğiniz canların hesabını sanık sandalyesine oturtarak sorarlar.
Savcı ne soracak Evren'e? Kendisi de Evren'de biliyor cevapları. Yaşı 80'e gelmiş belki ömrü vefa etmeyecek, hiç önemli değil. Olanlar oldu üstünden 30 yıl geçti demek çare değil. Evren'in yargılanması bu ülkede eli kanunen silah tutan herkes için iç hizmet kanunun 35. maddesinden cesaret alacaklar için bir caydırıcı unsur olmasından dolayı önemli.
Kenan Evren, bu ülke insanları sizi eski cumhurbaşkanı olarak değil, darbe yapmış ve yargılanmış eski general olarak anacak.
Haydi hayal edelim, kendimizi savcının yerine koyalım: Evren karşımızda, sanık sandalyesinde oturuyor olsa ne sorardık?
Twitter topic: #evrensorguda

1 yorum:

Okan Yüksel dedi ki...

Kenan Evren'in yargılanacak olması, en azından bunun mümkün olabilir olduğunun gösterilmesi mutluluk verici. Ancak o günlerin "yargılanamaz" generalleri olduğu gibi bugünlerin de "yargılanamz" milletvekilleri, bakanları ve başbakanları olduğunu da unutmamak gerekiyor.