5 Mayıs 2009 Salı

Mardin'de Katliam

Uzun suredir blog'umda siyasi konulara girmiyordum. Bu sabah uyandigimda haberlere bakinca dehsete kapildim. Mardin'de dugun evini uzun namlulu silahlar ve el bombalari ile basmislar 44 kisiyi katletmisler. Kizi istemisler de vermemisler. Olenlerle saldirganlar ayni asirettenmis. Dehset bir durum. 8 kisi saldirmis. Bu sekiz kisiye 44 kere agirlastirilmis muebbet hapis cezasi verirler. Omurleri boyunca cikamazlar hapisten. Idam cezasi yururlukte olsaydi belki de idam cezasi alirlardi. Asil sorun bu degil.
Ayni bolgeden duymaya alisik oldugumuz haberler var, Tore cinayeti, kan davasi , iki asiret arasinda kavga vs.. Neden bu ulkenin dogusunda guneydogusunda bu tip olaylar oluyor da batida bu olcude olmuyor. Bu noktada dusunmek lazim.
Baktigimizda guneydogu bolgesinde yerlesik bir agalik sistemi var. Bolgede hakim gucler agalar yani asiret liderleri. Bunlar aslinda ortacag avrupasinin feodal beylerinin uzantilari. O yorenin insani hala bu feodal duzen ile hayatlarini surduruyorlar. Topraklar agalara ait somurulenler ise halk. Cehalet had safhada, insanlar her sorunlarinin cozumunu devletten bekler olmuslar. Bu duzen nasil degisir esas bunu dusunmek lazim.
Isin bir de ironik boyutu var. Bolgedeki halki temsil ettigini inanan DTP'nin en buyuk talebi ozgurluk. Ama halkin ozgurlugunun onundeki en buyuk engel ise asiretler. DTP'nin bu yonde bir talebi yok cunku varolan duzenden beslenen bir parti. DTP'nin ust duzey yoneticileri de asiret kokenli.
Teror de dahil olmak uzere bolgenin sorunlarini cozmenin tek yolu sosyolojik yapiyi modernlestirmekten geciyor. Bunun da tek yontemi var egitim. Egitimin onundeki en buyuk engel de gene varolan asiret duzeni. Bir noktada dramatik bir sok ile bu kisir donguyu asmak gerekli.

Hiç yorum yok: