28 Aralık 2009 Pazartesi

Marketlerde Ilac Satisi

Hukumet ile eczaneler arasinda, hukumetin ilac fiyatlarindaki indirim talebinden sonra kepenk kapatma eylemine kadar varan tartismalara, Basbakan Erdogan'in Dis Ekonomik Iliskiler Kurulunda yaptigi aciklama ile bir yenisi eklendi. Erdogan, Hukumetin supermarketlerde ilac satilabilmesine olanak saglayan yeni bir tasari ustunde calisma yaptigini duyurdu. Haber icin Zaman, Sabah, Haberturk gazetelerinin internet sitelerine bakabilirsiniz.
Isin saglik, ekonomik, teknik yonlerini bilmemekle beraber Hukumetin de bu noktada ornek aldigi ABD'de alti aydir yasayan biri olarak gozlemlerimi aktarayim.
ABD'de hemen hersey gibi eczaneler de buyuk sirketler tarafindan isletiliyor. Bu konuda en
buyuk iki sirket Walgreens ve CVS butun pazara hakim konumdalar.
Supermarketlerin de receteli/recetesiz ilac satan bolumleri var. Recetesiz satilan ilaclar (agri kesiciler, soguk alginligi ilaclari vs.) reyonlarda serbestce satilabilirken recetelerinizi bu sirketlerde calisan eczacilara ( bu eczacilarin nasil egitim almalari gerektigini bilmiyorum) vererek temin ediyorsunuz. Recetesiz ilaclar reyonlarda serbestce satildigi icin bunlarin TV'de reklamlari da serbest.
Receteli satilan ilaclarin reklamlari da TV'de yayinlaniyor. Reklamlar genelde "falanca ilacin size faydali olabilecegini doktorunuza sorun" seklinde baslar ve son bir dakikasinda seri tonda ilacin yan etkilerini anlatir: "bu ilac sizde su sorun varsa sizi oldurebilir vs." Tabi bunlar tuketicilerin (burada hasta diye bir sey yok herkes tuketici ) acabilecekleri davalara onlem olarak konulan uyarilar. Reklamin son aninda yapilan uyarilari anlayabilmek ici dikkatle dinlemeniz gerekiyor. Kredi karti sozlesmelerindeki karinca duasi fontunda yazilan maddeler gibi yani.
Saglik sektorunde ornek alinabilecek dunya uzerindeki en son ulke ABD'dir tartismasiz. Bu sistemin elestirilen o kadar cok yonu var ki. Recetesiz ilac satmak ne kadar mantikli bilinmez ama en zararsiz gorunen ilacin bile turlu turlu yanetkisi oldugu suphesizdir. Bazi oksuruk suruplarinin bagimlilik yapabildigi bir gercek. Bunlari market rafindan alabiliyorsunuz. Hatta gene marketten satin alabileceginiz ilaclarla biraz kimya biliyorsaniz eroinden 10 kat daha etkili bir uyusturucu olan METH'i evinizde uretebilirsiniz (denemeyin kimyasal reaksiyonu cok tehlikeli ).
Ilaclar ABD'de supermarketlerde satildigi gibi zincir eczane diyebilecegimiz Walgreens ve CVS 'de de satiliyor. Bu sirketler aslinda eczane olmalarina karsin ilac disinda bir cok sey satiyorlar. Daha ironigi sigara reyonlarinin bulunmasi. Dogru duydunuz eczaneden sigara almak garip geliyor dimi? Bana da ilk basta cok garip gelmisti ama kapitalizm iste...
Anahtar kelime kapitalizm. Eger burayi ornek alirsa Hukumet, bizim ulkemizde de bes on yil sonunda butun eczacilar bu iki sirketin maasli iscileri olurlar. Yakinda ilac reklami da serbestlesir. Ardindan deli gibi ilac tuketen bir millet olup cikariz. Tipki ABD gibi. Umarim boyle bir hata yapmaz hukumet.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bak ilk defa bir blog yazini okudum. tamamen karsi oldugumu belirteyim istedim.
suan eczacilar kimya ve ilac biliminin yanina bile yaklasamiyorlar. hatta bir cogu, ilac tuccari olmus durumda. hatta isin tadini kacirip sadece diploma kiralayanlar, hastane yanina dukkan acanin sansli oldugu bir piyasaya donmus.
ve oyle bir durumda tamamen rekabetten uzak sefa surme doneminden baska birsey degildir. cogu eczanede eczaciyi bile bulamazsin. kalfa tabiri edilen grup isletmektedir.

marketlerde satilmasini avantajlari, yuksek fiyatlarda kirilmalar olacaktir. sanmiyorumki bir yada iki firma bu ise el atsin. muhtemelen ilac tedarikcileri girecektirdi ki suan sayisi 5-6 yi rahat geciyor. hafta sonlari nobetci aramak zorunda kalinmayacak. ... Devamını Gör

sistemin buyuk bir kismi internet ortamina tasindi. yani barkod okutulup, recetenin sisteme girilmesi. simdi bunu yapmak icin eczaci olmaya ne gerek var. o zaman birakalim tum gida isinide gida muhendisleri yapsin.

arada gercekten ilac uzerine calisan eczacilar vardir. ama ben onlarin 15 metrekare eczanede ilac sentezlediklerini dusunmuyorum. en buyuk kitlenin belki gargara tabiri yada ufak capli merhem tabiri ilaclardan oteye gittigini sanmiyorum.

o zaman gunumuzdeki eczacilarina ne olacak sorusu gelebilir akla. zaten yeteri kadar iyi ciro yapti buyuk kismi. belki 4-5 yil aldigi bilimin ozune donup ilac sentezlenmesiyle ugrasabilirler. o zaman bu kadar yurt disina bagimlilikta kalmaz.

benim calistigim hastanede yuzlerce eczaci calisiyor ilaclar uzerine. mesleklerini yapiyorlar. gidip tuccarlik yapmiyorlar. birkac ecza deposu ile anlasip pazarda yer edinmiyorlar.

amerikadaki gibi recetesiz ilac satilmasindan yana degilim.

uzun oldu biraz vessalam.

Dose Pharmacy dedi ki...

We are happy to read your post to suggest how we succeed in Alcohol & Drug Rehabilitation business.
Our company also working to supply all types of medication in USA and also supply Alcohol & Drug Rehabilitation medication.-Buy Cialis Online.