6 Ocak 2010 Çarşamba

Sigara Hesabi


Yeni bir sey yok bu yazida. Sigara icenlerin icmeyenlerinde bildikleri ama kendilerine itiraf edemedikleri bir hususa deginmek istiyorum sadece:
Sigaranin maliyeti.
Son zamlardan sonra sigara fiyatlari 4.5 lira ile 7.5 lira arasinda degisiyor. Ortalama gunde bir paket sigara icen bagimliyi ele alalim.
Yilda 360 paket sigara demek. Tanesi 5 liradan yilda 1800 lirayi sigaraya veriyor. Turkiyenin kisi basina dusen GSMH'si yani ortalama bir insanin yillik kazanci 10bin dolar seviyesinde. 15000 lira eder. Yani sigara icen birisi gelirinin %12'sini sigaraya veriyor demektir.
15 yil boyunca gunde bir paket sigara ictigini dusunelim. Toplamda bugunun parasiyla 27000 lira yapar. Diyelimki sigara icmeseydi ne olurdu? Aynen sigara iciyormus gibi bu parayi bir kenara koysaydi. Yastiginini altina koymasin bankaya yatirsin. Yillik en az %10 luk gelir elde eder. (bahsettigim hazine bonosu falan borsada degerlendirse daha cok kazanir.)
Bilesik faiz hesabi yaparsak 15 yilin sonunda toplamda 64709 lira yapar. Yanlis okumadiniz 64 milyar lira. Yani 2 oda 1 salon kucuk bir ev parasi. %10 cok fazla faizler dusuk diyenlere %5 verelim onlarin ederi ise: 42584 lira. Yaziyla yazalim kirk iki milyar besyuz seksen dort lira.
15 yilin sonunda ilaclara doktorlara hastanelere vereceginiz parayi da siz hesaplayin...
Size sigarayi biraktiracak bir tedaviye kac para oderdiniz?
Nikotin sakizi faydali ama is beyinde bitiyor. Karar vermelisinizi. Irade kesin cozum.

2 yorum:

serkan dedi ki...

Doğrudur. Fakat bırakmak için yeterli bir sebep değil.
Sigara içenler de, pekala üste 5 TL kenera koyabilir. Ama kimse koymuyor, koyamıyor. Sigarayı bırakan kaç kişi hergün kumbaraya sigara parası atıyor?
Nitekim sigara içtiği halde dünyanın parasını kazananlar olduğu gibi ağzına sigara sürmemiş olup, 1+1 evi bile olmayanlar var.

Unknown dedi ki...

Haklisin burdaki olay zaten sigara icmeyenlerin ne kadar zengin olacaklarini gostermek degil. Sigara icenlerin ne kadar para harcadiklarini gostermek. Gunde 5 lira kimseye koymuyor ama 15 yildaki yekununu gostermek etkili olabilir. En azindan insanlarin farkinda olmalarina neden olur.