16 Mayıs 2010 Pazar

Mavi donlu'ya neden taktim?

Skandal patlak verdikten sonra bir kac gundur facebook profilimde Baykal'la dalga gecen iletiler paylasiyorum. Derken bugun bir arkadas neden buna taktigimi sordu. Dusundum neden taktim?
Iste cevabi:
Takilmicak gibi degil ki?
Basta belirtelim insanlarin ozel hayatlarinin bu sekilde ifsa edilmesi her zaman her durumda yanlistir.
Tamam bu birinci yanlis. Ama bunun bir oncesi bir sonrasi var degil mi?
Aslina bakarsaniz sirf goruntulere bakarsaniz bu kisi Baykal diyemezsiniz. Sonrasinda Baykal'in takindigi tutumdan dolayi ise herkes goruntulerdeki kisinin Baykal oldugunda hemfikir. Kendisi de inkar etmedi zaten. Goruntulerdeki hanimefendinin de Nesrin Baytok olduguna da herkes hemfikir. O da inkar etmedi bunu.
Bu durumda ortada bir gercek var:
Deniz Baykal yillarca ozel kalemligini (asistani diyebiliriz) yapmis Nesrin Baytok ile birlikte olmustur. Deniz Baykal ve Nesrin Baytok baska kisilerle evlidir. Evli olmalarini birakin is iliskileri ve ast-ust konumlarindan dolayi bu iliski "sexual harrestment" tanimina uyar. Sexual harrestment birebir cevirdiginizde cinsel tacize girer. Kavram olarak ise biraz daha genistir kapsami. Cinsel taciz kavrami Turkce'de sarkintilik, tecavuz, nahos teklifler olarak algilanir. Halbuki bati dunyasindaki yazili is kurallarina gore ( ornegin ben Texas A.M universitesinde ise basladigimda bu kurallarin bulundugu dokumani okuyup imzaladim) is iliskisi icerisinde oldugunuz bir insanla iliskileriniz is iliskisi cercevesini astigi andan itibaren sexual harrestment kapsamina girersiniz. Diyelim ki sekreterinizden hoslandiniz. Ona yemege cikma teklif ettiniz. Kabul etmedi. Bir kez daha teklif etmediniz gene kabul etmedi. Ucten fazla teklif ederseniz harrest etmis olursunuz. Kasten kelimenin ingilizcesini kullaniyorum. Yani sekreterinizi israrla sizinle yemege cikmasi icin zorlamis oluyorsunuz ve onu huzursuz ediyorsunuz bu da sizi suclu duruma dusuruyor.
Bu durumda Deniz Baykal ile Nesrin Baytok 'un iliskisi hangi kapsamda degerlendirilmelidir?
Aklima geliyor bu sorular herkesin de geliyordur eminim. Nesrin Baytok ile Deniz Baykal'i ayni yatak odasinda bulusturan etken nedir? Asik mi olmuslardir birbirlerine? O halde iki evli insanin durustce eslerinden ayrilmalari gerekmez mi? Nesrin Baytok'un milletvekili olmasinda bu iliskinin etkisi var midir? Varsa bu onlari hangi duruma dusurur sizce?
Insanlar hayatlarinda hatalar yaparlar bu normaldir ama her zaman da bedelini oderler. Hata ne kadar buyukse bedel de o kadar buyuk olur.
Hayatta CHP ye oy vermedim vermem de ama secmen dusunmez mi. Baykal basbakan olsa ulkeyi yonetirken etrafinda baska Nesrin Baytok'lar zuhur etmez mi. O baskalari Baykal'dan ne gibi tavizler koparirdi?

Hiç yorum yok: