15 Eylül 2010 Çarşamba

Ya Sonra-1 : CHP için strateji


Referandum benim için sürpriz oldu doğrusunu söylemek gerekirse. Ben bu kadar fark beklemiyordum. Önümüzde 2011 seçimleri var. Görünen o ki yarış AKP ile CHP arasında geçecek. CHP %42'lik hayır oyunu kendine tevdi ediyor. AKP ise %58'lik oydan memnun. Evet oylarının tamamı AKP'ye gitmeyecek kuşkusuz. Ne var ki halkın yeni anayasa isteği de ortada. Şimdiden Başbakan 2011 den itibaren yeni anayasa vaadini verdi. 2011 seçim kampanyası da büyük ölçüde anayasa üzerine kurulacak.
AKP'ye iki kere oy verdim. Şuan seçim olsa gene AKP'ye oy veririm. Bu şapkamı çıkartıp yazıyorum bu satırları. Sadece düşünelim.
Empati kuruyorum: CHP lideri olsam ne düşünürdüm?
Bir kere şu haliyle CHP'nin bırakın AKP'yi geçmeyi onu iktidardan indirecek oyu bile görünmüyor. Referandum oylamasındaki boyalı harita aldatmasın kimseyi. Milletvekili seçimi gibi düşünseniz bile bu dağılım AKP lehine 300 milletvekili çıkartır. Bu noktayi anlamak lazım. Peki iktidara oynayan CHP ne yapmalı?
Top down ve bottom up denilen iki yaklaşım var. CHP artık kendi doğrularını halka kabul ettirmeye çalışmak yerine halkın ne istediği anlaması lazım. Bu noktada AKP'nin oylarını açıklamak için kullandıkları kömür erzak modelini de terketmeleri gerekli. Yolsuzluklar bile bir yere kadar etkili. Özal (!), Türk halkına için yolsuzlukların abartılmadığı sürece normal olduğunu öğretti. Kılıçdaroğlu'nun yolsuzluk dosyaları seçimlerde ne kadar işe yaradı herkesin malumu.
Bir önceki paragrafta neyin çalışmadığını özetledim. Bu noktalara itirazı olanlar seçim sonuçlarına bakabilirler. Ben ne AKP oyları kömürle almadı diyorum ne de yolsuzluk yapmadı diyorum. Bunlar ayrı mevzular.
Peki ama ne yapmalı da CHP iktidara oynamalı?
Halkın belli hassasiyetleri var herşeyden önce. Ben olsam AKP'nin de sıklıkla beslendiği bu hassasiyetleri siyaset arenasından kaldırırım. Türban konusunda özgürlüğü desteklerim hatta devlet dairelerinde bile serbestleşmesini savunurum. Seçimlerden hemen önce AKP'yi meclise çağırır bu konuda gerekli değişiklikleri geçiririm. Böyle bir durumda AM de engel olamaz çünkü iptal için başvurulması gerekiyor. CHP başvurmazsa Gül'de AM'ye götürmez yasayı. Ne olur bunu yaparsa? Başbakan'ın en büyük argümanlarından birisi safdışı kalır. Bu tek başına yeter mi? Yetmez.
2011 seçimlerindeki AKP'nin en büyük vaadi ne olacak? Yeni anayasa. En başta bunu AKP'ye yar etmezdim. Çıkıp derdim ki biz koşulsuz yeni anayasa için birlikte çalışmaya hazırız. Komisyonlarda, forumlarda her türlü tartışma platformunda olabildiğince yapıcı olarak her kesimi mutlu edebilecek bir anayasa çalışmasına başlamayı teklif ederdim. Böyle bir teklifi AKP reddedemezdi. Daha seçimlere bir yıl var. Bir yıl boyunca bu konudaki ciddiyetini anlatırsan AKP yeni anayasa vaadiyle seçmenden oy toplayamaz!
Geriye ne kaldı? Ekonomik gelişim enflasyon vs. Halk zaten düşük enflasyona alıştı. Refah da tabana yayılmaya başladı. Bu noktaların gündemde önemi arka planlara itildi. Bunlarla AKP'nin tekrar oy toplaması zor. Halk da değişimi her zaman sevmiştir. Bu CHP'nin kendisine yaklaştığını görürse acaba der deneyelim bir de bu adamı der oy verir. Ben bile düşünürüm oy vermeyi yani. Sekiz yıllık bir iktidara 4 yıl daha görev vermektense değişim istemek mantıklı diye düşünürdüm.
Ama...
Bir bilimadamı olarak realist olmak iliklerime işlemiş. Ne CHP beni danışman yapıp bu fikirlerimi uygular nede bir başka aklı evvelin buna benzer fikirleriyle hareket eder. Bunlara inansalar bile Çankaya'da ve sahil kesiminde oturan seçmenlerine bunları anlatamayacağından korkar. Risk alıp denemez bile. Peki ne olur?
AKP 2011 deki seçimlerden de tek parti iktidarı ile çıkar. Bütün ülke olarak gücün muktediri nasıl zehirlediğine inşallah tanık olmayız.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Gayet guzel aciklamissin. Ama zaten CHPnin halktan oy alamamasinin sebebide yazdigin nedenler. CHPnin de boyle davranmasinin sebebide secmen kitlesi. CHP kendi secmen kitlesini goz ardi edipde boyle bir risk alacagini sanmiyorum. Yani gelecek secimde bir terslik olmazsa AKP tek basina iktidar olur ama tabi daha bir yil var her sey olabilir....

Unknown dedi ki...

CHP ve MHP bu kafada gitmeye devam ederlerse - ki öyle gözüküyor - yok olmaya mahkum. MHP - ikinci dünya savaşı öncesinden kalma ideolojisi ile - zaten uzatmaları oynuyor. CHPnin ise kemikleşmiş oyları her nüfus sayımında biraz daha azalacak. Elinde sadece alternatifsizlikten oylarını aldığı sol kesim var. Bence RTE 2012 de ya da 2017 de çankaya için aday olacak. RTE dışında AKPyi toplayacak bir ikinci adam olmadığı için AKP tıpkı Refah da olduğu gibi Muhafazakarlar ve Yenilikçiler olarak ikiye bölünecek. Muhafazakarlar SP ne mi gider yeni parti mi kurar bilemem fakat yenilikçiler daha da liberal ve reformist bir parti kurarlar. Bu parti şu anda CHPnin elinde olan Sol oyları büyük ölçüde kendinde toplayabilir. Amerika'daki Cumhuriyetçi-Demokrat modeline benzer iki partili bir yapıyla hayatımıza devam ederiz.