30 Mayıs 2011 Pazartesi

Erratum: Model Değmesin Ellerimiz : Uzun Zamandir Dinledigim En Guzel Sarkiydi Ama ...

Bir bilimadamı yanlış yaptığında ve o yanlışı farkettiğinde tek bir şey yapar: Erratum (yanlışı düzeltme , tekzip'in latincesi biraz gönüllülük esasına dayanır, mahkeme kararı olmadan yazılır) yazar. Ben de öyle yapıyorum.
Önce hatamın tanımı yapayım. Önceki yazımda Model Grubunun (gurup değil grupmuş onu da ögrendik) Değmesin Ellerimiz isimli şarkısı ile In Flames Grubunun Gyroscope şarkısı arasındakı benzerlik iddiasını yazmıştık. İddianın ilk sahibi ben değilim. Kaynağı önceki yazımda var ama önceki yazımda destekledim bir şekilde altına imza atmış oldum. Açıkcası şarkıdaki ana melodinin benzediğini hala düşünüyorum. Arka arkaya dinleyen arkadaşlarımın neredeyse tamamı benziyor dedi. Ardından bir bilene Elif Savaş Felsen hanıma danıştım. Aramızda geçen mesajları bilgisi dahilinde burada aktarıyorum (italik olanlar Elif Hanımın cümleleri ) :


Bu muziklerin uc akoru, iki ritmi var, binlerce sarki, benzesmesi dogal ama ben bu iki sarkida intihallik bir benzerlik gormedim. Pop muzigin dogal merdiveni ve ritmini kullanmislar, en az yuz tane bunlar gibi sarki vardir. Turkce olanin chorus ve bridge bolumleri var, digerinde o bile yok. Sirf verse. Zaten esas intihal genellikle chorus bolumunde olur, sarkiyi kulaga takan "ear worm" chorustur. Gerisini hafif yurutseler de birsey farketmiyor.


Haksızlık mı etmişim Model Grubuna?


Sanirim. Sezen'in, diger agir toplarin hepten kaldirdigi Italyan, Fransiz, Yunan sarkilarin yaninda bu, sanki ritm orneginden bir ornek secmisler, sarkiyi oyle acmislar, yaraticilikta biraz kisitlilik, o kadar. Bence. Bir grup digerine dava acsa hakim davayi dusururdu.
Muzik intihalinde ufak bir ikiyuzluluk vardir- yuruten sarki milyonlar kazandi mi yurutulen besteci dava acar. Yoksa o kadar cok muzik var ki ortada. Zaten Turkiye'de o haklarla ugrasmak da olum. Hele bir yabanci icin imkansiz. Benim filmden, blogdan yurutup yurutup koyuyorlar heryere, amme hizmetidir diye umursamiyorum. Ama dedim ya, bu sarkilardaki benzerlik onemsiz.
 
Suradan da gorecesin, konu aslinda chorus bolumu calindi mi, calinmadi mi, odur. Gerisi pop muzigin cok kisitli seylerle calisiyor olmasindan gelen rastlantilar:
Tabii bir mixi tamamen yurutmek de var ama bu arkadaslar oyle birsey yapmamislar. Sonucta onlarin sarkisi digeri ile ayni muzik turu degil. Ama o bile olsa, heavy metalin, hip hop'un vesaire bir mix turu vardir. Kendi cinslerine benzerler.

Şarkının bestecisinin twitter da bana yazdıklarına bakılırsa kendisi In Flames grubunun hayranıymış, bütün şarkılarını ezbere gitarla çalabiliyormuş. Bu noktada iki şarkı arasındaki benzerliğin nedeni de ortada. Zaten kendisi de In Flames'in şarkılarına benzer bir şarkı yapmaktan gurur duyacağını da belirtti.

Netice itibariyle önceki yazımda bu iki şarkının benzediğini ifade ettim, çalıntı demedim fakat twitterda 'Model şarkısı çalıntı mı?' şeklinde sorarak çalıntı olduğunu ima etmiş oldum. Benim intihal sandığım şey aslında normal kabul edilebilecek bir benzemeymiş, Elif Hanımın  tabiri ile yaratıcılıkta kısıtlılık mış.

Son olarak tekrar yazayım, şarkıyı çok sevdim hala da dinliyorum. İki şarkı arasındaki benzerliği not ederek, Model Grubundan özellikle de şarkının bestecisi Can Temiz'den özür dilerim. Genç arkadaşlara da müzik hayatlarında başarılar dilerim. 

7 yorum:

Adsız dedi ki...

şimdi düşünüyorum önce eleştirdin sonra düzelttin acaba incir çekirdeğini ne kadar doldurdun :) şaka maka böyle luzumsuz seylerle bende cok ilgiliyim :) bu bir gerçek

Yusuf

Unknown dedi ki...

Yusuf'cum luzuma binaen yazmiyorum bu blogu :)

Adsız dedi ki...

ona bakarsan beyonce'nin hello şarkısına da aşırı benziyor

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=Ip0gWBb-G-w bir de şuna bir bakın isterseniz...

cancellius dedi ki...

hiçbir şey orijinal değildir.
hayalgücünüzü besleyen, sizi ilhamla titreştiren her yerden çalın.
eski filmlerden, yeni filmlerden, müzikten, kitaplardan, resimlerden, fotoğraflardan, şiirlerden, rüyalardan, rastgele sohbetlerden, mimariden, köprülerden, tabelalardan, ağaçlardan, bulutlardan, sulak havzalardan, ışık ve gölgelerden beslenin.
sadece ve sadece ruhunuza seslenen şeyleri malzeme alın.
bunu yaparsanız işiniz (ve hırsızlığınız) özgün olur.
özgünlük paha biçilmez, orijinallik varolan bir şey değildir.
bunları yaptıktan sonra da hırsızlığınızı saklamakla uğraşmayın, tam tersine değerini bilin.
jean-luc godardın nerden aldığınız değil, nerede kullandığınız önemlidir. sözünü hep aklınızda tutun.

Jim Jarmusch

cancellius dedi ki...

bu arada yakın arkadaşlarım olan model grubunun bahsi parçasını daha önce hiç duymadıklarına eminim.

Unknown dedi ki...

Eger bahsettigin InFlame grubunun sarkisi ise Model'in bestecisi o grubun hayrani oldugunu soylemisti. Bu onun intihal yaptigi anlamina gelmez tabi ama not dusmek lazim. Fakat Hello isimli sarkiyla da benzerlik ciddi derecede var. Model'in aciklamasinda iki mezur benziyor seklinde bir ifade var. Is ciddi gibi.
Onceki yoruma binaen: Yaptiginiz urettiginiz sey baska seylere benzeyebilir. Ahlaki olan referans vermek, baskasinin eserini kendininmis gibi sunmak pek ahlakli bir durum degil. Model'in basi agriyacaga benziyor.